Cogenerarea: Soluția noastră pentru un viitor sustenabil si eficient energetic.
La COGEN România, creăm un mediu propice dezvoltării și promovării cogenerarii de înalta eficiență.
Istorie
Asociația Profesională COGEN România a fost înființată în februarie 2003, cu participarea a 22 de membri fondatori. În 2004, s-au alăturat Asociației operatori importanți de termoficare din București, Constanța, Craiova și Cluj. În prezent, asociația numără 36 de membri, în principal producători și distribuitori de energie termică din 20 de orașe din România și Republica Moldova, acoperind mai mult de 80% din piața de energie termică.
Apatrtenența COGEN România în cadrul asociațiilor internaționale, precum COGEN EUROPE, aduce numeroase avantaje pentru membri. Se asigură astfel premisele promovării intereselor și opiniilor noastre încă din faza de dezbatere a inițiativelor legislative cu impact asupra producătorilor de energie termică și electrică în general și a SACET-urilor în particular.
Viziunea Cogen România?
Viziunea noastră constă în promovarea și dezvoltarea cogenerării de înaltă eficiență în conformitate cu politica energetică a UE, astfel încât să contribuim la crearea unui sistem energetic sustenabil, sigur și prietenos cu mediul.
Viziunea noastră își are rădăcinile în conceptele de bază ale politicii energetice a Uniunii Europene (UE). Ne angajăm ferm să promovăm producerea de energie în condiții de siguranță și eficiență energetică, precum și adoptarea tehnologiilor cu emisii de dioxid de carbon reduse, pentru a contribui la construirea unui viitor energetic sustenabil.
Viziunea noastră are ca ideea centrală cogenerarea de înaltă eficiență. Creăm un mediu propice dezvoltării și promovării acestei tehnologii, care permite producerea simultană a energiei electrice și termice cu randamente de peste 80%. Aceasta nu doar maximizează eficiența energetică, ci și minimizează risipa de resurse. Considerăm cogenerarea ca pe o piesă fundamentală în tranziția către un sistem energetic european rezilient și sustenabil.
COGEN ROMÂNIA în numere
Cu succes, reprezentăm interesele membrilor
Într-o eră în care protejarea mediului înconjurător devine o prioritate tot mai stringentă, susținem cu hotărâre utilizarea cogenerării de înaltă eficiență pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon și a contribui la atingerea obiectivelor de mediu ale României și UE.
36
Cu succes, reprezentăm interesele a 36 de membri
80%
Acoperim în prezent mai mult de 80% din piața de energie termică din România
Fă cunoştinţă cu membrii Cogen România
In prezent, asociația numără 36 de membri, în principal producători și distribuitori de energie termică din 20 de orașe din România şi rep Moldova, acoperind mai mult de 80% din piața de energie termică din România:
Mihai David
Claudiu Creţu
Serban Iftime
Liviu Popa
Munteniță Vasile
Valeriu Iftime
ADITBI
Adrian Pocola
Aplind
Armstrong Fluid Technology
Athanasovici Cristian
CET Nord SA
CMTEB
Chimcomplex Borzești
Colterm
Cremenescu Cristina
Danfoss
E-INFRA S.A
ELCEN
ENET Focşani
Eco Therm Services
Energoterm Tulcea
Isoplus
Mugur Balan
Spirax Sarco
Termo Calor Confort
Termo Ploiești
Termoelectrica Chisinau
Termoficare Constanţa
Termoficare Napoca
Termoficare Oradea
Thermoenergy Group Bacău
Turboenergy Power
Uzina Termoelectrica Production Giurgiu
Alătură-te Comunității Cogen România
Cogenerarea: Soluția noastră pentru un viitor sustenabil si eficient energetic
Descoperiți cele mai recente articole
Întrebări frecvente
Găsiți răspunsuri la întrebările frecvente.
Ce este cogenerarea de înaltă eficiență?
Cogenerarea de înaltă eficiență sau CHP (Combined Heat and Power), reprezintă un proces prin care se generează simultan energie electrică și termică utilă într-un singur sistem, maximizând utilizarea energiei furnizate.
Ce este un sistem eficient de încălzire centralizată?
Conform directivei 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficienţa energetică, de modificare a Directivelor 2009/125/CE și 2010/30/UE și de abrogare a Directivelor 2004/8/CE și 2006/32/CE, un „sistem eficient de termoficare și răcire centralizată” înseamnă un sistem de termoficare sau răcire centralizat care utilizează cel puţin 50% energie din surse regenerabile, 50% căldură reziduală, 75% energie termică cogenerată sau 50% dintr-o combinaţie de energie și căldură de tipul celor sus-menţionate;”
Ce este taxonomia în domeniul energiei?
Taxonomia este în general o disciplină din domenii științifice care se ocupă cu clasificarea, numirea și organizarea obiectelor și organismelor în categorii sau grupuri pe baza caracteristicilor comune pe care le au, având ca scop principal de a crea un sistem ordonat și coerent de clasificare a diversității vieții sau a altor elemente studiate.
Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului (denumit 'Regulamentul de Taxonomie') stabilește cadrul pentru crearea Taxonomiei UE a activităților economice ecologic sustenabile. Regulamentul de Taxonomie are în vedere ca aceste activități economice să respecte criteriile tehnice de selecție stabilite în actele delegate adoptate de Comisie.
În esență, regulamentul stabilește standarde pentru cogenerare, astfel încât aceasta să fie considerată ecologic sustenabilă în cadrul Uniunii Europene. Aceste standarde vizează eficiența energetică și reducerea impactului asupra mediului, contribuind la obiectivele UE privind dezvoltarea durabilă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pentru CE cogenerare?
Cogenerare este una dintre soluțiile de eficiență energetică privind utilizarea combustibililor de orice fel de tip, pentru că poate să asigure simultan consumul de energie electrica și căldură sub forma de abur, apa fierbinte, apă caldă, apă răcită. Poate să conducă la independența energetică a consumatorului fiind o soluție prietenoasă cu mediul înconjurător și în același timp sustenabilă.
Cum devin membru COGEN România?
Trimiteți-ne un email cu fișa de înscriere, pe adresa office@cogen.ro.