Importanța Producției Descentralizate de Energie și Nevoia de Mix Energetic la Conferința "Eficiență Energetică pentru Tranziția Energetică"
Mihai David, Președintele Asociației COGEN România, Subliniază Importanța Producției Descentralizate de Energie și Nevoia de Mix Energetic la Conferința "Eficiență Energetică pentru Tranziția Energetică".
În cadrul conferinței "Eficiență Energetică pentru Tranziția Energetică – Brașov", Mihai David, președintele Asociației COGEN România, a adus în discuție subiecte cruciale legate de viitorul sectorului energetic din România.
Domnul David a evidențiat importanța producerii descentralizate de energie, subliniind nevoia de a avea un mix energetic diversificat precum și captarea si utilizarea carbonului în aplicații industriale. El a accentuat faptul că discuțiile despre decarbonare sunt esențiale, însă mai puțin abordate sunt aspectele legate de descentralizare. Propunerea sa pentru un viitor energetic sustenabil s-a axat pe ideea de energie distribuită, generată în centrale mici, care minimizează pierderile tehnologice ale retelelor de transport si distributie și reduc transportul pe distanțe lungi către consumatori.
Discrepanța între locul de producție majoritar și zona de consum principal
O altă temă abordată de domnul David a fost discrepanța între locul de producție majoritar (Dobrogea și Oltenia) și zona de consum principal (Transilvania), subliniind că soluțiile precum înlocuirea termocentralelor pe cărbune din Oltenia cu centrale mari pe gaz natural nu rezolvă eficient problema costurilor ridicate de transport al energiei către consumatori.
"Închidem minele de la Oltenia, dar le înlocuim cu centrale mari pe gaz. De ce să concentrăm puterea într-un singur loc, când consumul major este altundeva?", a adăugat David.
Referitor la costuri, domnul David a subliniat faptul că cheltuielile cu certificatele de CO2 reprezintă o problemă majoră pentru producătorii clasici de energie, sugerând că construirea unor centrale de putere mai mici ar putea fi o soluție viabilă pentru diminuarea acestor costuri.
Asociația COGEN România, cu cei 28 de membri ai săi, în principal producători și distribuitori de energie termică în 20 de orașe din România, se concentrează pe promovarea acestor concepte și pe încurajarea unor soluții sustenabile pentru sectorul energetic.
Conferința de la Brașov reprezintă prima dintr-o serie de 5 evenimente organizate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei, proiect finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.
Mai multe detalii in inregistrarea conferintei, aici:
sursa foto si youtube: energynomics.ro
Alătură-te Comunității Cogen România
Cogenerarea: Soluția noastră pentru un viitor sustenabil si eficient energetic